Eerst even een handigheidje toelichten, de rechtermuisknop, het scrollen en de drag & drop op een chromebook werkt als volgt.
Nu je in de vorige stap bent ingelogd op je chromebook kunnen we pas echt op verkenning gaan. We doen dit door de belangrijkste onderdelen toe te lichten, beginnende met het bureaublad en “de plank“.
Als je al bekend bent met de Chrome-browser, zal het werken met je Chromebook vertrouwd aanvoelen. Maar je Chromebook is meer dan alleen maar een browser: het is een heel besturingssysteem. Naast de browser, die centraal staat in Chrome OS, moet je weten hoe je kunt werken met de App Launcher, hoe je de plank kunt aanpassen en hoe je toegang krijgt tot de instellingen.
De plank bevat alle beschikbare apps en Chrome-vensters die je op je Chromebook hebt geopend. Daarnaast bevat deze ook het pictogram van de Launcher (het rondje linksonder) en biedt de plank toegang tot je Chromebook-instellingen en vastgezette apps. Klik (of tik) gerust alle onderdelen even aan, je zal merken dat dit best leuk reageert :).
De plank kan worden aangepast. Je kunt de positie van de plank instellen door met de rechtermuisknop op de plank of het bureaublad te klikken (of met twee vingers op het touchpad). Vanuit het menu onder de rechtermuisknop klik je met de linkermuisknop op ‘Positie van plank’ en kies je uit ‘Links’, ‘Onder’ of ‘Rechts’. Daarnaast kun je er vanuit het menu onder de rechtermuisknop voor kiezen de plank automatisch te verbergen.
Op de Chromebook wordt vooraf een reeks apps geïnstalleerd die door de school worden bepaald of die standaard vanuit de fabriek worden meegeleverd. Gewoonlijk zijn dit onder andere Chrome, Google Documenten, Google Spreadsheets, Google Presentaties, Google Drive, Google Zoeken, Google Agenda, YouTube en Gmail. Deze zijn allemaal te vinden via de App Launcher. .
Voor toegang tot deze apps en het openen van de app-lijst klik je op het pictogram van de Launcher of op de vergrootglastoets.
Je kunt de instellingen bereiken via het statusgebied in de rechterbenedenhoek van je Chromebook, op de plank.
In het statusgebied zie je o.a. de netwerkverbinding, de resterende accuduur en het gebruikte account. Je kunt de netwerkverbinding wijzigen, het volume en de helderheid aanpassen en nog enkele andere functies. Het belangrijkste is dat je vanuit het statusgebied toegang hebt tot je instellingen. Veelal is het niet meteen nodig om deze aan te passen maar moest het zijn…dat weet je ze nu staan 😉
Kijk hieronder naar elke afbeelding om een nieuwe sneltoets te ontdekken! Voor je het weet ben je ermee weg!
Zo, we zijn er voor dit stukje! Bekijk nog het laatste deel van de cursus: gebruik in de klas!